Více informací
Charakteristika
Mandle jsou plody stromu mandloně obecné (Prunus dulcis), který je původem ze severní Afriky a západní Asie a lidé si tento až 5 metrů vysoký strom domestikovali již 2500 let před naším letopočtem. Mandle se ukrývají v tvrdé skořápce podlouhlého tvaru, která má podobně pórovitou strukturu jako vlašské ořechy.
Mandle obsahují více než 45 % mononenasycených a polynenasycených kyselin, kromě toho ale obsahují i poměrně velké množství lehce stravitelných bílkovin a vlákniny. Z minerálů v nich najdete nezanedbatelné množství vápníku, fosforu a draslíku, z vitamínů pak především ty z řady B a ve 100 g mandlí dokonce trojnásobek referenční hodnoty příjmu vitamínu E.
Natural jádra sladkých mandlí jsou nepražená a nesolená . Mají lahodnou chuť a typickou mandlovou vůni. Jsou vhodná jak k přímé konzumaci, tak třeba na pečení. Výborně se hodí k dochucení sladkých pokrmů, na ozdobení dezertů, müsli, jogurtů nebo cereálních kaší. Perfektně z nich připravíte i různé pomazánky.
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie: 2422 kJ / 579 kcal; Bílkoviny: 21,0 g; Tuky: 50,0 g - z toho nasycené mastné kyseliny 3,8 g; Sacharidy: 22,0 g - z toho cukry 4,4 g; Vláknina: 12,0 g
Obsah
1000 g