Více informací
Původ sezamu je neznámý, ale první zmínky o jeho pěstování pocházejí z Babylonu, kde se mu říkalo " koření bohů." V dávných dobách byl sezam pěstován v Indii, Střední Asii a v Řecku, dnes jsou jeho největšími producenty Čína, Indie a Mexiko. Pěstuje se v mnoha barevných mutacích, na našem trhu jsou nejoblíbenější světlá semínka sezamu, která se vyznačují hořko-sladkou chutí a jemným, ořechovým aroma.
Díky vyvážené kombinaci sacharidů, bílkovin a aminokyselin je sezam velmi dobře stravitelný. Vegany a vegetariány by mohlo zajímat, že bílkoviny obsažené v sezamu jsou téměř totožné s těmi, které obsahují slepičí vejce. Kromě toho ale sezamová semínka obsahují i řadu vitamínů a minerálů, včetně vitamínů A, E a některých ze skupiny B. Z minerálů je nejvíce zastoupený hořčík, fosfor a draslík.
Jako by toho nebylo dost, tak se v sezamových semíncích nachází i lecitin, alanin, arginin, nebo kyselina glutamová. Obsahují ale i omega 6 mastné kyseliny, a to konkrétně 25.227 g kyseliny linolové a 0.263 g kyseliny gama linoleové ve 100g semínek.
Sezamová semínka Wolfberry se mohou konzumovat přímo, nebo je můžete přidat do vařených pokrmů, na pečivo, do strouhanky při obalování řízků. Jedinečné jsou v jednoduchém salátu z rukoly, nivy, dobré zálivky a hodně, opravdu hodně praženého sezamu. Úspěch vás doma nemine!
Obsah vitamínů a minerálů ve 100g
Vápník: 60 mg; Železo: 6.36 mg; Hořčík: 345 mg; Fosfor: 667 mg; Draslík: 370 mg; Sodík: 47 mg; Zinek: 6.73 mg; Thiamin: 0.699 mg; Riboflavin: 0.09 mg; Niacin: 5.8 mg; Vitamín B6: 0.4 mg; Kyselina listová: 115 µg; Vitamin A: 3 µg; Vitamin E (alfa - tocopherol): 1.68 mg
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie: 631 kcal / 2640 kJ; Sacharidy: 11.73 g – z toho cukry 0.48 g; Bílkoviny: 20.45 g; Tuky: 61.21 g – z toho nasycené mastné kyseliny 9.055 g; mononenasycené mastné kyseliny 13.582 g; polynenasycené mastné kyseliny 25.491 g
Alergeny
Sezam
Země původu
Etiopie
BIO výrobek pod kontrolou: CZ-BIO-002
Obsah
200 g