Více informací
Karob (Ceratonia silika), který můžete znát i jako svatojánský chléb, chlebovník, případně rohovník, je stálezelený strom dorůstající do výšky 15–17 m. Jeho zralé plody jsou asi 30 cm dlouhé lusky, které obsahují 4–10 semen. Z lusků se drcením a vymíláním získává karobová moučka, která je výbornou alternativou kakaa.
Karob obsahuje celou řadu vitamínů skupiny B, ale i poměrně velké množství vápníku a draslíku. V karobu se navíc nachází téměř 40 % vlákniny a vzhledem k tomu, že neobsahuje lepek, tak v poslední době získává čím dál větší popularitu u celiaků.
Oproti kakau neobsahuje karob žádný kofein a teobromin, což jsou stimulační látky, které každému nevyhovují. Karob nezpůsobuje alergie a protože neobsahuje téměř žádný tuk, má méně kalorií než kakao. Karob má výrazně nasládlou chuť, takže se nemusí, na rozdíl od kakaa, doslazovat a jeho vůně je často přirovnávána vůni datlí.
Použití
karob dokáže plně nahradit kakao, je výborný v mléku, kaších, pudincích. Můžete ho přidávat do buchet, cukroví, zákusků, zmrzlin a dalších dezertů.
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie. 1011 kJ/241 kcal; Tuky: 0.7 g – z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g; Sacharidy: 49 g – z toho cukry 40.5 g; Bílkoviny: 4.6 gSůl: 0.09 g; Vláknina: 10.0 g;
Vitamíny a minerály ve 100g
Vápník: 348 mg; Železo: 2.94 mg; Hořčík: 54 mg; Fosfor: 79 mg; Draslík: 827 mg; Sodík: 35 mg; Zinek: 0.92 mg; Vitamin C: 0.2 mg; Thiamin: 0.053 mg; Riboflavin: 0,461 mg; Niacin: 1.897 mg; Vitamín B6: 0.366 mg; Kyselina listová: 29 ug; Vitamin A: 14 IU; Vitamin E (alfa-tokoferol): 0.63 mg
Alternativní názvy
chlebovník, svatojánský chléb, rohovník obecný
Složení
rozemletý lusk a dužnina plodu karobu.
Země původu
Itálie
BIO výrobek pod kontrolou: CZ-BIO-002
Obsah
400 g