Více informací
Ne nadarmo říkaly naše babičky, že jedna rozinka se rovná jedné kapce krve. 100 g rozinek obsahuje jen 3 g bílkovin a 1.5 g tuků, zato ale 78 g glukózy a fruktózy, což vysvětluje to, že dodávají rychle energii. Na rozdíl od bonbónů a podobných pamlsků ale přítomná vláknina zpomaluje uvolňování jednoduchých cukrů do krve.
U rozinek byla měřena tzv. ORAC hodnota, která zjišťuje antioxidační kapacitu potravin, přičemž doporučená denní dávka je 5000 těchto jednotek. 100 g rozinek obsahuje 3406 ORAC, zatímco stejné množství brokolice 3083, nebo pomeranče mají 2103 jednotek.
V rozinkách je mimo jiných látek obsažený také inulin, který má příznivý vliv na střevní mikroflóru. Ta vytváří vhodné podmínky pro práci tlustého střeva a nepřímo tak bojuje proti jeho nádorovým onemocněním.
Podle nejnovějších průzkumů se ukazuje, že v rozinkách se nachází kyselina oleanolová, která zpomaluje a zastavuje růst Streptococcus mutant a Porphyromonas gingivalis. Právě tyto bakterie jsou zodpovědné za zubní kaz a onemocnění dásní. Fytochemikálie obsažené v rozinkách totiž zabraňují tvorbě zubního plaku, který patří k rizikovým faktorům při tvorbě zubního kazu. Prozatím ale nebylo stanoveno množství rozinek, které mají na toto zdravotní riziko vliv.
Nesířené Wolfberry BIO rozinky mají krásně slaďoučkou a plnou chuť, jsou získané z ekologického zemědělství a nejsou konzervovány oxidem siřičitým ani siřičitany. Výborně se hodí k přímé konzumaci, do různých směsí sušeného ovoce, nebo na vaření a pečení.
Nutriční hodnoty na 100 g výrobku
Energie: 1 251 kJ/ 229 kcal; Tuky: 0,4 g – z toho nasycené mastné kyseliny 0,0 g; Sacharidy: 79,1 g – z toho cukry 58,9 g; Bílkoviny: 2,9 g; Vláknina: 3,7 g; Sůl: 0,0 g
Země původu
Turecko
BIO výrobek pod kontrolou: CZ-BIO-002
Obsah
100 g