Více informací
Původ sezamu je neznámý, ale první zmínky o jeho pěstování pocházejí z Babylonu, kde se mu říkalo " koření bohů." V dávných dobách byl sezam pěstován v Indii, Střední Asii a v Řecku, dnes jsou jeho největšími producenty Čína, Indie a Mexiko. Pěstuje se v mnoha barevných mutacích, na našem trhu jsou nejoblíbenější světlá semínka sezamu, která se vyznačují hořko-sladkou chutí a jemným, ořechovým aroma.
Díky vyvážené kombinaci sacharidů, bílkovin a aminokyselin je sezam velmi dobře stravitelný. Vegany a vegetariány by mohlo zajímat, že bílkoviny obsažené v sezamu jsou téměř totožné s těmi, které obsahují slepičí vejce. Kromě toho ale sezamová semínka obsahují i řadu vitamínů a minerálů, včetně vitamínů A, E a některých ze skupiny B. Z minerálů je nejvíce zastoupený hořčík, fosfor a draslík.
Jako by toho nebylo dost, tak se v sezamových semíncích nachází i lecitin, alanin, arginin, nebo kyselina glutamová. Obsahují ale i omega 6 mastné kyseliny, a to konkrétně 21.375 g kyseliny linolové a 0.376 g kyseliny gama linoleové ve 100g semínek.
Z neloupaných semínek Wolfberry si můžete připravit například pastu tahini, nebo dochucovadlo gomasio. Tahini se dělá mletím pražených, nebo nepražených semínek sezamu s přídavkem sezamového oleje. Do takto připravené směsi můžete přidat med a používat ji jako sladkou pomazánku na pečivo, nebo přidejte sůl a tahini používejte do dresingů, humusu atd.
Obsah vitamínů a minerálů ve 100g
Vápník: 975 mg; Železo: 14.55 mg; Hořčík: 351 mg; Fosfor: 629 mg; Draslík: 468 mg; Sodík: 11 mg; Zinek: 7.75 mg; Thiamin: 0.791 mg; Riboflavin: 0.247 mg; Niacin: 4.515 mg; Vitamín B6: 0.79 mg; Kyselina listová: 97 µg; Vitamin A: 9 IU; Vitamin E (alfa - tocopherol): 0.25 mg
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie: 573 kcal / 2399 kJ; Sacharidy: 23.45 g; Bílkoviny: 17.33 g; Tuky: 49.67 g – z toho nasycené mastné kyseliny 6.957 g; mononenasycené mastné kyseliny 18.759 g; polynenasycené mastné kyseliny 21.773 g;
Alergeny
Sezam
Země původu
Etiopie
BIO výrobek pod kontrolou: CZ-BIO-002
Obsah
200 g