Více informací
Len je prastará kulturní plodina, která pochází z Asie. Jeho plodem je tobolka s droboučkými semínky, jejichž léčivých účinků využíval i nejslavnější lékař starověku Hippokrates. Příznivý vliv lněných semínek na organismus potvrdil i Evropský úřad pro bezpečnost potravin, který specifikoval, že mají pozitivní účinky na
• Normální funkci střevního traktu
• Normální trávení
• Kontrolu tělesné hmotnosti
• Komfort při menopauze
• Kontrolu tělesné hmotnosti- chuť k jídlu
• Normální funkci prsou
• Normální funkci prostaty
Téměř 40 % lněného semínka tvoří omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny. Kromě toho je v nich ale také rozpustná i nerozpustná vláknina. Tyto mají vliv na správnou funkci střev a jejich očistu. Pokud se semínka namočí, tak vznikne podobný rosol jako u chia semínek, který napomáhá pohlcovat a vylučovat škodliviny z trávicího traktu.
Pro organismus je nejlepší konzumovat syrová lněná semínka, která se dají použít v pomazánkách, kaších, salátech, slaném i sladkém pečivu nebo v cukroví. Semínka jsou vynikající i opražená. Mají pak výraznější chuť i vůni, ale markantně se snižuje jejich nutriční hodnota.
Vitamíny a minerály ve 100 g
Vápník: 255 mg; Železo: 5.73 mg; Hořčík: 392 mg; Fosfor: 642 mg; Draslík: 813 mg; Sodík: 30 mg; Zinek: 4.34 mg; Vitamín C: 0.6 mg; Thiamin: 1.644 mg; Riboflavin: 0.161 mg; Niacin: 3.08 mg; Vitamín B6: 0.473 mg; Kyselina listová: 87 ug; Vitamín E (alfa-tokoferol): 0.31 mg; Vitamin K (fylochinon): 4.3 ug
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie 2234 kJ / 534 kcal; Tuky: 42.2 g – z toho nasycené 3.7 g; Sacharidy: 1.6 g – z toho cukry 1.6 g; Bílkoviny: 18.3 g; Sůl: 0.075 g; Vláknina: 27.3 g
Země původu
Čína
BIO výrobek pod kontrolou: CZ-BIO-002
Obsah
200 g