Více informací
Teffová semínka, často mylně označovaná jako obilovina, jsou semena miličky habešské, což je tráva z čeledi lipnicovitých. Název teff získala tato pseudoobilovina právě kvůli velikosti semínek. Jejich velikost se totiž pohybuje od 0.5 do 1 mm.
Teffová semínka jsou velmi výživná a mluví se o nich jako o nutričním zázraku. Jsou v nich obsaženy esenciální aminokyseliny včetně lysinu, ale i treonin a tryptofan. Vyvážený poměr bílkovin a sacharidů, vysoký obsah vlákniny, nízký glykemický index, jedinečný koktejl vitaminů a minerálů a lehká stravitelnost dělá z teffových semínek logicky potravinu budoucnosti.
Teffová semínka se mohou jíst v syrovém stavu, používat jako posyp na pečivo, k dochucení dipů nebo k zahuštění polévek a omáček. Vaří se podobně jako rýže, rozdíl je pouze v tom, že se na jeden díl zrníček používají tři díly vody. Teff se nemusí proplachovat a vaří se na mírném ohni. Asi od desáté minuty je semínka potřebné promíchávat, protože mají tendence k připalování. Uvařené teffové semínko je na skus měkké a má lahodně oříškovou chuť i vůni. Výborně chutná například se skořicí, vanilkou nebo kokosovým cukrem.
Nutriční hodnoty
Energie: 1541 kJ / 367 kcal; Tuky: 2.4 g – z toho nasycené 0.5 g; Sacharidy: 65.1 g – z toho cukry 1.8 g; Bílkoviny: 13.3 g; Sůl: 0.03 g; Vláknina: 8 g; Vlhkost: 12 g
Země původu
Španělsko
BIO výrobek pod kontrolou: CZ-BIO-002
Obsah
200 g