Více informací
Zrna se využívají podobně jako jiné obilí. Umletá na mouku se hodí na výrobu pečiva a uvařená do měkka je lze připravit na způsob rizota, přidat do salátu nebo rozmixovat na pomazánku.
Kamut obsahuje 19,6 g bílkovin na 100 g obiloviny a je zdrojem vlákniny, aminokyselin, vitamínů a minerálů. To ocení nejen sportovci a vegetariáni - lehce stravitelná obilovina nepůsobí potíže ani některým alergikům na lepek. Neplatí to však pro celiaky!
Podle vědců kamut přežil staletí jako napůl zapomenutá obilovina pěstovaná drobnými egyptskými zemědělci. Vyrůstá pouze v podmínkách ekologického zemědělství a jen v některých oblastech, napřílad na severu Ameriky. Evropská půda a klimatické podmínky mu nevyhovují.
Kvalita této plodiny dnes podléhá přísným kontrolám a musí splňovat dané specifikace, aby mohla být prodávána jako kamut obilí. Zemědělci pěčlivě dohlíží na to, aby během pěstování nedošlo ke kontaminaci moderních odrůd pšenice.
Nutriční hodnoty na 100g: Energie: 1625 kJ / 384 kcal; Tuky: 2,6 g – z toho nasycené mastné kyseliny 0,6 g; Sacharidy: 68,2 g – z toho cukry 2,4 g;Vláknina: 4,5 g; Bílkoviny: 19,6 g; Sůl: 0,04 g;
Alergeny: Lepek
BIO výrobek pod kontrolou: CZ-BIO-002
Země původu
Kanada
Obsah
250 g