Více informací
V případě piniových ořechů se jedná se o plody pinie (Pinus pinea) a za zmínku stojí, že tyto plody nejsou z botanického hlediska ořechy, ale semena. Jádra piniových ořechů obsahují lehce stravitelné bílkoviny a aminokyseliny, převládající arginin pak patří k esenciálním aminokyselinám.
Strom pinie roste vzpřímeně až do výšky 30 metrů a je typický svou korunou ve tvaru deštníku. Jeho šišky jsou dlouhé okolo 14 cm a obsahují jedlá semena, která známe jako piniové oříšky, nebo také piňoli. Ořechy dozrávají až tři roky po opylení, mají tvrdou, tmavě hnědou skořápku a uvnitř skořápky se nachází jádro smetanové barvy s jemnou máslovou chutí.
Piniové ořechy jsou opravdu dobrým zdrojem rostlinných živin, minerálních látek, vitamínů a mono-nenasycených mastných kyselin. 100 gramů jader obsahuje například více jak 75 % referenční hodnoty příjmu vitamínu E a asi 80 % referenční hodnoty příjmu fosforu.
Piniové ořechy jsou vhodné pro přímou konzumaci, jejich velmi zajímavou chuť můžete ještě zvýraznit opražením. Používají se hlavně v italské kuchyni do různých pest, zákusků, omáček nebo ovocných salátů, ale velmi oblíbené jsou ale i ve Španělsku, Turecku, Libanonu a Číně.
Piniové ořechy obsahují poměrně mnoho tuku, proto se rychle kazí. Z toho důvodu je vhodné je uchovávat po otevření balení nejlépe v uzavřených nádobách v ledničce.
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie: 2633 kJ / 629 kcal; Bílkoviny: 12 g; Tuky: 61 g; Sacharidy: 9 g; Vláknina: 11 g.
Vitamíny a minerály ve 100g
Vápník: 16 mg; Železo: 5.5 mg; Fosfor: 575 mg; Draslík: 597 mg; Hořčík: 251 mg; Vitamin C: 0.8 mg; Thiamin: 0.364 mg; Riboflavin: 0.227 mg; Niacin: 4.387 mg; Vitamin B6: 0.094 mg; Kyselina listová: 34 µg; Vitamin A: 29 µg; Vitamin E (alfa-tokoferol): 9.33 mg; Vitamin K (fylochinon): 53.9 µg
Skladování
Piniové ořechy skladujte při teplotě do 25°C a vlhkosti vzduchu do 70%. Nevystavujte přímým slunečním paprskům a po otevření je co nejdříve zkonzumujte.
Alergeny
ořechy
Země původu
Čína
BIO výrobek pod kontrolou: CZ-BIO-002
Obsah
50 g