Více informací
Mandle jsou plody stromu mandloně obecné (Prunus dulcis), který je původem ze severní Afriky a západní Asie a lidé si tento až 5 metrů vysoký strom domestikovali již 2500 let před naším letopočtem. Mandle se ukrývají v tvrdé skořápce podlouhlého tvaru, která má podobně pórovitou strukturu jako vlašské ořechy.
Mandle obsahují více než 45 % mononenasycených a polynenasycených kyselin, kromě toho ale obsahují i poměrně velké množství lehce stravitelných bílkovin a vlákniny. Z minerálů v nich najdete nezanedbatelné množství vápníku, fosforu a draslíku, z vitamínů pak především ty z řady B a ve 100 g mandlí dokonce trojnásobek referenční hodnoty příjmu vitamínu E.
Loupaná jádra sladkých mandlí jsou nepražená a nesolená . Mají lahodnou chuť a typickou mandlovou vůni. Jsou vhodná jak k přímé konzumaci, tak na pražení nebo pečení. Výborně se hodí k dochucení sladkých pokrmů, na ozdobení dezertů, müsli, jogurtů nebo cereálních kaší. Perfektně z nich připravíte i různé pomazánky nebo mandlové mléko a máslo. Jak na mandlové mléko, které milují i děti, dobře neutralizuje organismus a dodá tělu cenné minerály a vitamíny? Vyzkoušejte náš recept.
Co budete potřebovat
• 100 g mandlí
• 1 l kvalitní vody (pokud možno bez chlóru)
Postup:
Mandle buď nastrouhejte, namelte nebo rozmixujte a poté je dejte do 1 l studené vody. Zamíchejte a nechejte asi 3 hodiny “stát“ při pokojové teplotě, během té doby mandlovou sedlinu občas promíchejte.
Po třech hodinách dejte celou směs výluhu i s mandlemi do mixéru a asi 2 minuty mixujte na nejvyšších otáčkách (než se vytvoří bílé pěnivé mléko). Poté ho přeceďte přes jemné sítko a můžete si pochutnávat.
Nutriční hodnoty ve 100 g
Energie: 2470 kJ / 590 kcal; Bílkoviny: 21.4 g; Tuk: 52.5 g - z toho nasycené 4 g; Sacharidy: 18.7 - z toho cukry 4.6 g; Vláknina: 9.9 g
Vitamíny a minerály ve 100 g
Vápník: 248 mg; Železo: 4 mg; Fosfor: 4174 mg; Draslík: 728 mg; Sodík: 10 mg; Vitamín E: 26 mg; Vitamín B6: 0.1 mg
Země původu
USA
Obsah
500 g