Více informací
Arašídy jsou plody podzemnice olejné, která patří mezi luštěniny z čeledi vikvovitých. Tato jednoletá rostlina dorůstá do výšky 30 – 50 cm a její žluté květy se velmi podobají květům hrachu. Po jejich odkvětu se stopky prodlužují a zavrtávají semeník do půdy, kde se vyvine lusk, který obsahuje 1– 4 semena. Syrové buráky mají chuť velmi podobnou hrášku.
Podzemnice olejná pochází z Jižní Ameriky, kde rostla planě už před 7 600 lety. Odtud se rozšířila do celého světa a dnes se pěstuje nejen v Jižní Americe, ale i v Indii, Číně, Africe, Evropě a Severní Americe. Největším světovým producentem buráků je Čína, do které tuto rostlinu na počátku 17. století dovezli portugalští obchodníci.
Pražené arašídy se využívají v kuchyních celého světa, prim ale hraje hlavně čínská a asijská kuchyně. U nás je konzumujeme většinou přímo k pivu a vínu, ale například v USA z nich vyrábějí pro ně nepostradatelné burákové máslo.
Arašídy patří k největším alergenům, takže je při první konzumaci potřebná opatrnost. Pokud nebudete mít žádné problémy, tak vězte, že 100 g arašídů obsahuje 120 % referenční hodnoty příjmu kyseliny listové, 75 % referenční hodnoty příjmu niacinu, více jak 50 % referenční hodnoty příjmu fosforu a 30 % referenční hodnoty příjmu draslíku.
Nutriční hodnoty ve 100 g
Energie: 2374 kJ / 567 kcal; Sacharidy: 16.1 g – z toho cukry 4 g; Bílkoviny: 25.8 g; Tuky: 49.2 g – z toho nasycené 6.8 g; Vláknina: 8.5 g; Sůl: 0.1 g
Vitamíny a minerály ve 100 g
Vápník: 92 mg; Železo: 4.58 mg; Hořčík: 168 mg; Fosfor: 376 mg; Draslík: 705 mg; Sodík: 18 mg; Zinek: 3.27 mg; Thiamin: 0.64 mg; Riboflavin: 0.135 mg; Niacin: 12.066 mg; Vitamin B6: 0.348 mg; Kyselina listová: 240 µg; Vitamin E (alfa-tokoferol): 8.33 mg
Alergeny
Arašídy
Země původu
Argentina
Obsah
500 g