Více informací
Datle jsou 3 až 7 cm dlouhé a 2 až 3 cm široké oválné plody, které vzhledem připomínají švestky. Lidstvo toto ovoce využívá víc než 5000 let, takže datle patří k nejstarším kulturním rostlinám. O datlích je zmínka v Bibli i Koránu a údajně je konzumoval Ježíš, Buddha i Mojžíš. Datlovník pochází původně z Mezopotámie, odkud se rozšířil do suchých a teplých podnebných oblastí, kde je dodnes ve velké míře pěstován.
Plody datlovníku mají jedno velké semeno, jejich chuť je lahodně sladká, dužina masitá a slupka jedlá, červenohnědá, u sušených datlí mírně popraskaná a krásně cukernatá. V našich končinách se datle konzumují hlavně sušené, protože tato forma zpracování perfektně prodlužuje jejich trvanlivost. Datle patří téměř neodmyslitelně k vánočním svátkům a tvoří nenahraditelnou součást mnoha dezertů. Datle celé Medium perfektně nahradí bonbony a jiné cukrovinky, ale můžete je naplnit například kandovaným zázvorem nebo kandovanou pomerančovou a citronovou kůrou a poté je namočit do čokolády a věřte, že za tuto pochoutku vyměníte všecky jiné sladkosti.
Datle jsou obrovským zdrojem sacharidů, kterých tvoří víc jak 60 % jejich váhy cukry. Právě díky tomu jsou tyto plody vyhledávány jako nenahraditelný zdroj rychlé energie i vrcholovými sportovci, horolezci, cyklisty, těžce manuálně pracujícími osobami, osobami s poruchou příjmu potravin a lidmi, kteří jsou oslabeni po nemoci.
Nutriční hodnoty na 100 g
Energie: 1780 kJ / 425 kcal; Tuky: 0.0 g – z toho nasycené mastné kyseliny 0.0 g; Sacharidy: 75.0 g – z toho cukry 63.0 g; Vláknina: 8.0 g; Bílkoviny: 2.5 g; Sůl: 0.09 g
Složení
Celé sušené datle bez pecek: 100 %
Alergeny
Bez alergenů
Země původu
Írán
Obsah
400 g