Více informací
Včelí chléb byl známý ve všech starověkých kulturách a vždy jej považovali za zázračný všelék. Nazývá se také plástový pyl, perga, nebo Ambrosia – pokrm bohů. Slouží jako super-výživné kompletní krmivo pro včelí potomstvo.
Včely jej vyrábí tak, že pyl smíchaný s medem napěchují do pláství a nechají uležet. Fermentací se štěpí pylová zrna a uvolňují se další výživné látky. Díky tomu má včelí chléb několikanásobně lepší stravitelnost než samotný pyl.
Co perga obsahuje?
Kromě jednoduchých sacharidů jsou to hlavně esenciální mastné kyseliny, proteiny – těch je zhruba 20 – 25 %. Následuje celá škála aminokyselin a hlavně působivé spektrum vitamínů, minerálů a stopových prvků.
Významný je obsah vitamínu B12 (který je často nedostatkový v jídelníčku vegetariánů a veganů) a všechny ostatní vitamíny skupiny B. Dále vitamíny C, D, E, K. Zastoupené jsou i důležité stopové prvky – železo, zinek, měď i další. Z minerálů je zajímavý ideální poměr fosforu s vápníkem, ale i ostatní minerály – hořčík, draslík nebo síra.
Díky procesu fermentace včelí chléb vyniká obsahem aktivních enzymů - jde o živou potravinu.
Hlavní přínosy včelího chleba:
Perga obsahuje okolo 75% pylu, který má tyto ověřené vlastnosti:
• podporuje přirozenou obranyschopnost organismu
• podporuje zdravou činnost kardiovaskulárního systému
• pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a krevních lipidů
• je prospěšný při poruchách zažívání
• má pozitivní vliv na duševní stav a výkon člověka
• doporučuje se pro menopauzální komfort
• antioxidant
• zlepšuje chuť k jídlu
Včelstva produkující naši pergu nejsou ošetřována pesticidy proti škůdcům. Používají se pouze organické látky, které nezanechají rezidua v úlech a včelích produktech.
Použití
Včelí chléb lze konzumovat samotný, chutná výborně. Můžete jej přimíchat do müsli, smoothies nebo jogurtu. Neupravujte včelí chléb teplem, zbytečně by se znehodnotily prospěšné látky.
Doporučené dávkování
1 – 2 čajové lžičky denně. Celkové množství ale není omezené, prospěšné je užívat až 2 čajové lžičky 3x denně.
Upozornění
Oproti alergii na pyl poletující v ovzduší je alergie na včelí chléb velmi vzácná. Alergikům přesto radíme začít s konzumací ambrosie opatrně.
Nutriční hodnoty ve 100 g:
Energie: 1650 kJ/393 kcal; Tuky: 9,0 g, z toho nasycené mastné kyseliny 2,0 g; Sacharidy: 59,0 g, z toho cukry 39,0 g; Vláknina: 5,0 g; Bílkoviny: 16,0 g; Sůl 0g
Skladování: V suchu a temnu
Alergeny
Bez alergenů
Země původu
Litva
Obsah
100 g