Více informací
Až do konce 20. století se pro léčebné účely sbíral pouze list ostružin. Dnes jsou vyhledávány i plody, které jsou mimořádně bohaté na obsah vitaminu C a antioxidanty. Kromě posílení imunity tak mohou například i zpomalit stárnutí.
Za zmínku stojí i vysoké zastoupení vitaminu A, E a K a obsah železa, zinku, fosforu, hořčíku, draslíku či vápníku. Ostružiny je proto vhodné konzumovat při různých onemocnění, rekonvalescenci po nemoci či úrazu.
Bobule mají výborný detoxikační účinek. Podílet se mohou na pročištění střev a řešení trávicích potíží. Lidoví léčitelé je využívají i pro jejich močopudný účinek. Věří také v pozitivní vliv na činnost ledvin.
Podle lidové medicíny se ostružiny starají o pročišťování krve, snižují obsah cukru a cholesterolu v krvi a proto mají pomáhat i v boji s vysokým tlakem.
Kousky ovoce jsou nejdříve prudce zmrazeny. Poté se ovoce umístí do sušárny. Z konzistence ledu přechází voda přímo do fáze vodní páry a sušené ovoce si díky tomu v maximální míře zachová svou původní texturu a aroma, ale i potřebné vitamíny a minerály, které se při jiné metodě sušení ztrácí.
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie: 1200 kJ/ 287 kcal; Tuky: 6,3 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g; Sacharidy: 39,6 g; z toho cukry: 39,6 g; Vláknina: 20,0 g; Bílkoviny: 7,6 g; Sůl: 0 g
Alergeny
Bez alergenů
Skladování
Skladujte v suchu a temnu
Země původu
Neměcko
Obsah
20 g